Calling All Stations (Virgin)

Internet 7/97

Question: Have you decided on a live lineup for the upcoming tour?

Tony: Yes we have. On drums will be: Nir Z, who is the main drummer on the album. And on guitar, we have Anthony Drennan, who has played with the Corrs amongst others and Paul Brady. We have not started rehearsing together yet.

Question: Was your writing method different for this album?

Mike: The main difference this time was that Ray was not around until a large part of the instrumental music was written. For the last few albums, obviouslly, Phil has been there from the word go. I think the songs are probably slighty more complex as a result. Good or bad ??

Question: How did you come up with the album title?

Tony: The calling all stations is the title of the opening track of the album, and we thought this was a good way to re-introduce ourselves to the world. The song is about isolation' and this is a common theme on the album.

 

Aalborg Stiftstidende 7/97

Farvel til Phil Collins. Og goddag til den bare 28-årige Ray Wilson med fortid i bandet Stiltskin... ja, Genesis har skiftet forsanger, efter at Collins har besluttet sig for at samle kræfterne om sin solokarriere. "Vi har lyttet hundredevis af bands igennem, men Rays stemme trængte virkelig igennem ved at have en kvalitet, som bevægede mig", forklarer tangentspilleren Tony Banks, som udgør kernen i Genesis sammen med guitaristen Mike Rutherford, også kendt fra Mike & the Mechanics. Ray Wilson, der bliver Genesis` tredje forsanger efter Peter Gabriel og Phil Collins, er fra Edinburgh og har optrådt med bands siden han var 14 år, men "aldrig før med et, der har bedt mig om at synge op til 10 minutter lange sange. At komme frem i front for et band med en fantastisk historie som Genesis' er en utrolig udfordring".

Udover at synge på alle 11 numre på naste Genesis-plade, "Calling All Stations", der udkommer mandag 25. august, har han skrevet tekster til flere. Og ligesom så mange andre er Genesis gået på Internettet, på adressen: http://www.genesis-web.com.

 

Lars Rix, Morgenavisen Jyllands-Posten (?) 7/97

Genesis har altid haft en stor og trofast fanskare herhjemme. Ikke så underligt, for bandet har siden det blev dannet i 1967 leveret det ypperligste af det ypperligste, man kan forestille sig inden for storladent og symfonisk rockmusik, og senere en alenlang stribe af popklassikere. Og det på trods af skiftende besætninger og medlemmer, der er kommet og gået.

Genesis har forsøgt sig med endnu en ansigtsløftning på det nye album, men nu ser det imidlertid ud til at det gamle band har taget munden for fuld. Ikke bare har Phil Collins forladt bandet og er blevet skiftet ud som sanger med den unge Ray Wilson, tidligere frontfigur i gruppen Stiltskin, men bandet har også fået tilføjet endnu to trommeslagere, Nir Zidkyahu og Nick D'Virgilio, der dog i booklet'en til det nye album, "...Calling All Stations...", ikke optræder direkte som medlemmer. Det gør til gengæld de gamle kendinge Tony Banks og Mike Rutherford, der på trods af deres utvivlsomme musikalske kvaliteter ikke formår at hæve det nye album op på tidligere stadier. Der er ganske enkelt for langt mellem snapsene på "...Calling All Stations...", selvom trioen ganske fornuftigt har forsøgt at fjerne sig fra popmusikken og forsøger at gå tilbage til det gamle mere eksperimenterende udtryk. Adskillige numre som eksempelvis "Congo", "Alien Afternoon" og "Small Talk" mangler alle den snert af karisma, der tidligere var så kendetegnende for bandet, og det er ikke ubetinget Ray Wlsons skyld alene. Musikken er for stilren, for perfekt helt ned til den mindste detalje, til at den kommer nogle vegne. Det er faktisk kun titelnummeret, der hæver sig op over mængden og giver et lille snert af håb om, at der stadig er fremtidigt liv i den gamle dinosaur.

2 af 5 points

 

Se & Hør 9/97

Phil har fyret sig selv, men nerven i Genesis er der stadig. Tony og Mike har skabt et kanon-flot og meget stort lydbillede - og den nye sanger Ray Wilson synger altså fremragende.

Morten Nielsen, Volume 9/97

Stiltskin forsangeren Ray Wilson som ny forsanger for Genesis? Nyheden er forholdsvis gammel, men da Volumes udsendte stod med det nye album "Calling All Stations" i hånden og en billet  til premieren i Berlin, lød sætningen rigtig dårlig! Kombinatinen af Stiltskin-Grunge-LewisReklameHit og en legendarisk popgruppe poprockgruppe som Genesis, virker bare forkert. Den smalsynede reporter måtte dog bide i det sure æble efter at have gennemlyttet albummet på en chamørsejlads gennem Berlin, og efter at have lyttet til den skotske sangers første livepræstation som ny frontmand i Genesis...

Historien om Genesis går langt tilbage i tiden. Gruppen startede nemlig allerede tilbage i 1967 med at indspille sammen. På daværende tidspunkt bestod gruppen af Tony Banks, Peter Gabriel, Mike Rutherford og Anthony Phillips. Genesis har været den tur som næsten ethvert nyt band kommer igennem. I 70'erne begyndte der dog at ske ting. Folk fik slået ørerne ud for Genesis` teatralske progressive rockmusik, og en ny trommeslager ved navn Phil Collins blev introduceret, samt guitaristen Steve Hackett. Efter 7'ende album, "The Lamb Lies Down On Broadway" fra '75 gik det dog den anden vej, da Peter Gabriel forlod gruppen. "Vi var tæt på at opløse gruppen, da Pete forlod os. Det var ikke fordi vi havde mistet vores nerve, vi var nemlig altid sikre på at vi kunne skrive musikken, fordi Tony og jeg havde lavet det meste af "The Lamb...". Det var mere et spørgsmål om vores publikum ville acceptere det", fortæller Mike Rutherford. Det gjorde de naturligvis. Phil Collins overtog vokalen, ganske enkelt fordi han havde lyst, og næste album blev produceret.

Endnu en person forlod gruppen i 70'erne. Denne gang var det Steve Hackett der stod for tur i '77, og efterlod Genesis som trio. 80'erne skulle til gengæld vise sig at blive Genesis` mest kommercielle succes-årti. "Jeg tror at det faktum at vi var midt i 30'erne da vi virkelig fik succes var en stor hjælp. Indtil i dag har vi endnu ikke haft en diskussion om penge, fortæller Tony Banks. 86'er albummet "Invisible touch" slog alle rekorder da den stod for 5 US Top 10 singler, og den efterfølgende turné blev set af mere end 3 mio. mennesker. "På trods af mediernes opfattelse af os, synes vi ikke selv at vi er et single-hit band", fortæller Mike Rutherford om perioden. "I vores tanker var vi et band som lavede lange numre, men som bare tilfældigvis fik et par hits. I '87 blev Genesis valgt som årets band af Rolling Stones Magazine's læsere. Herefter holdt gruppen en lang pause med forskellige individuelle projekter, og først i '91 blev de igen samlet for at indspille "We Canęt Dance". "Vi var meget overraksede over at Phil stadig ville lave et Genesis-album", husker Tony Banks. "Vi følte os utroligt loyale over for hinanden, men presset fra hans solo-karriere gjorde det meget svært for os at fungere som et band. Svært, men på ingen måde umuligt. Resultatet blev gruppens mest sælgende album nogensinde, med et salg på 10 mio. eksemplarer.

Efter endnu en solo-pause brød Genesis og Phil Collins endelig med hinanden i starten af '96. "Endnu engang overvejede vi at stoppe Genesis", indrømmer Mike Rutherford. Men Tony og jeg har skrevet sange siden vi var teenagers, så vi tænkte hvorfor skulle vi stoppe nu? En ny sanger skulle selvfølgelig findes, og tilfældigt fik Mike Rutherford tilsendt en CD med skotske Stiltskin fra sit pladeselskab. "Det vi søgte var en bestemt stemme. Vi hørte Stiltskin albummet og det lød rigtigt i vores ører. Hans stemme har en naturlig mørk klang, som skaber flotte lydbilleder. Så vi besluttede at prøve ham på en audition", fortæller Mike Rutherford. Forsangeren fra det skotske band var den nu 28-årige Ray Wilson, som pludselig stod med et af verdens nok mest eftertragtede job-tilbud. "Til prøven havde de valgt forskellige numre fra forskellige perioder af Genesis som jeg skulle synge. Jeg var egentlig ikke nervøs, men gik bare ind og gjorde mit job som ethvert andet! Det bliver man nødt til", fortæller Ray Wilson, og fortsætter med et smil på læben: "Om jeg var i tvivl om jeg fik jobbet? Nej, det var jeg ikke!". Arbejdet på gruppens nye album "Calling All Stations", blev begyndt før Ray Wilson blev indlemmet i Genesis. En fordel eller ulempe for Tony Banks og Mike Rutherford, som har skrevet størstedelen af albummet? "Jeg tror at der har været lidt af begge dele, det var bl.a. en frihed ikke at skulle tage hensyn til sangeren", fortæller Banks. "Med Wilsons stemme har vi til gengæld kunnet skrive mere tungt og på en mere atmosfærisk måde end vi gjorde med Phil", fortæller de to sangskrivere. Stemmemæssigt ligger Wilson da også tættere på Peter Gabriel end Phil Collins, som i det sidste årti nærmest er blevet synonym med Genesis. Collins letgenkendelige vokal har gjort det svært at skelne hans soloprojekter fra gruppens. Med albummet, "Calling All Stations", og den nye sanger Ray Wilson markerer Genesis et sundt stilskift som beviser, at gruppen stadig er i stand til at udvikle sig.

At præsentationen af Genesis nye album foregik i Berlin, skyldes iflg. Mike Rutherford bl.a. det store teletårn i midten af byen, hvor det hele foregik. "Egentlig var det pga. tårnet, kommunikationstårnet og dens forbindelse til titlen på vores nye album, forklarer Mike Rutherford. Præsentationen bød bl.a. på charmørsejlads på Spee igennem det gamle og nye Berlin, og endte altså i teletårnet med det nye Genesis allerførste live-optræden. En optræden som fjernede enhver tvivl om valget af Ray Wilson som ny sanger. Ydermere viste det sig, at Wilson i høj grad har pigetække og blev genstand for utallige drømmende blikke, som i øvrigt resulterede i spørgsmålet, "Er du gift?" fra en fnisende kvindelig journalist. Det er han ikke! At valget faldt på Tyskland kunne nu også skyldes den enorme popularitet gruppen har i landet. En popularitet som manifesterede sig ved tildeling af en pris for et salg på seks gange platin i Tyskland for salget af "We Can't Dance". Og som prikken over i'et en pris på 250.000 forudbestilte eksemplarer af deres nye album. Det var dog ikke kun tyskerne som nød godt af præsentationen - både engelsk, australsk og syd-afrikansk TV var blandt de godt og vel 200 fremmødte journalister. Et godt tegn som tyder på at Genesis' nye udvikling bliver accepteret. Men i kulissen ligger bl.a. Mike Rutherford’s solokarriere og lurer. En ting som heller ikke ligger den nye forsanger fjernt. "Det er vel nærmest en tradition, at bandets medlemmer laver soloprojekter", fortæller Ray Wilson. En tradition som indtil videre har betydet en stor udskiftning i gruppen, og måske kommer til det endnu engang i fremtiden. Men så mødes vi sikkert bare endnu engang i det tyske og ser hvad drengene nu har fundet på..!

Lars Nielsen, Gaffa (?) 9/96

Selvom man er en af verdens mest succesfulde poprockgrupper med over 100 millioner solgte plader, er det da ikke noget problem at skifte forsanger. Genesis lyder i hvert fald som de plejer, selv om Phil Collins er erstattet af Ray Wilson på deres nye album "Calling All Stations". Skotten Ray Wilson, som tidligere lod stemmebåndet høre i Stiltskin synger faktisk mere som endnu en tidligere Genesis-forsanger, Peter Gabriel. Men musikken er stadig pompøs gumpetung rock med lange forløb af keyboardklange afløst af kort melodihug, der skal gøre det ud for hitpotentialet. De to gamle medlemmer Tony Banks og Mike Rutherford har været med siden debuten i 1969, og de kan deres Genesis-musik til fingerspidserne. "Calling All Stations" er nærmest en tilbagevenden til det Genesis, som indspillede "And Then There Were Three" og "Duke", selvom det oplagte hit, som Phil Collins næsten altid var leveringsdygtig i mangler. Alligevel er Genesis med "Calling All Stations" sikker på at bevare deres position som en stor tung, men levedygtig overlevering fra den symfoniske rock i 70'erne.

 

3 af 6 points.

 

 

Karsten Jørgensen, Marcaroni 9/97

Da Phil Collins sidste år besluttede at forlade Genesis, tog de fleste det for givet at enden var nær for den succesfulde gruppe, for i de seneste 10 år blev gruppen generelt opfattet som en forlængelse af Phil Collins solo-karriere. Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen så Mike Rutherford og Tony Banks det som en udfordring, og de valgte den forholdsvis ukendte 28-årige sanger Ray Wilson som erstatning for den karismatiske og karakteristiske Phil Collins.

Hvordan samarbejdet mellem de garvede drenge og årsungen, som ikke engang var født da Genesis blev dannet i 1967, forløb kan nu høres på albummet "Calling All Stations", der kommer på en hård opgave som opfølger til mega-succes'en "We Can't Dance" fra 1991.

Ser man på Genesis` historie kan man ikke andet end beundre deres evne til at gøre svagheder til styrke, og deres vilje til at holde institutionen over vande imod alle odds. Allerede i 1975 mistede gruppen sit vokale og visuelle midtpunkt, da Peter Gabriel foretrak en solo-karriere, og selv om alle dømte "time out", forfremmede de trommeslageren Phil Collins til forsanger - og fortsatte videre til nye triumfer.

Og mon ikke også det lykkes for Genesis at overvinde tabet af Phil Collins, uanset hvor meget han har tegnet gruppens profil de seneste år. Man må i hvert fald konstatere at Rutherford med sin fritidsgruppe, Mike & The Mechanics, har halet godt ind på den tidligere sanger m.h.t. popularitet på dansegulvene.

Tilbage til Rutherford, Banks og Ray Wilson, som i betragtning af den tunge arv han må løfte efter Collins, yder en solid indsats på alt det dystre, men stadig meget pop-orienterede album. Umiddelbart savner man Phil Collins trygge og velkendte stemme, men Wilson har til gengæld en dybere nerve i sit vokale udtryk, der står godt til de ind imellem bombastiske musikalske kreationer, som hele tiden minder én om, at Genesis, uanset hvem der synger, er fra rock-dinosaurernes barndom.

Som det er sædvane har "Calling All Stations" sine højtsvungne øjeblikke, bedst i titelnummeret, "Congo" og "Alien Afternoon", hvor det tydeligt fremgår at Phil Collins ikke altid var gruppens kreative tyngdepunkt. Andre steder, f.eks. i den afdæmpede "Not About Us", viser Wilson format af gabrielske dimensioner, som lover godt for fremtiden.

Netop Peter Gabriel sagde engang, at ingen i Genesis var uundværlig, og den seneste udvikling i gruppen understreger at han havde ret. Sangene kommer og går, men Genesis bestær.

Bettina Smith Larsen, Volume 9/97

Genesis` 15. studie album har fået titlen "Calling All Stations", så der er god grund til at være på mærkerne, ikke mindst med den nye sanger Ray Wilson.

Ved gennemlytningen af syv udvalgte numre fra den kommende CD må jeg desværre sige, at Mike Rutherford og Tony Banks forsøger at genskabe 70'ernes klassiske lydmur, præget af dunkende trommer og synthesizere i overflod - sådan som de dengang gjorde det sammen med Peter Gabriel og Phil Collins. Men at forsøge at klistre Ray Wilson op på den solide lydflade, fortjener hverken han eller Genesis. Ikke fordi Ray Wilson ikke gør det godt, for han har en fremragende stemme, men han bliver ikke hængende på væggen ret længe, før det bliver både kedeligt og anstrengende. Det er synd, for Genesis forsøger at løfte en arv, som er næsten umulig at løfte, og endnu mere synd at lade Ray Wilson stå i forgrunden alene som arvtager efter legendariske Phil Collins. Han virker simpelthen ikke overbevisende i rollen, men det er måske i al sin enkelthed et spørgsmål om smag.

Genesis fortjener dog at hitte med "Congo", der er både tung og funky på samme tid. Ray Wilson er både kælen og rå i sin sang. Han får nummeret til at fungere. Min absolutte favorit er nummeret "The Dividing Line" hvor den nye trommeslager Nir Zidkyahu får lov til at vise sine kvaliteter. Genesis er i øjeblikket som en kvalitetsost, der skal modne lidt længere! Og mens vi venter, et stykke med gamle Ole, tak!

2 af 5 points.

Henrik Tuxen, Xtramusic 9/97

Forgængerne hedder Phil Collins og Peter Gabriel, men den nye vokalist i Genesis, Ray Wilson, lader sig ikke skræmme af gruppens guldrandede fortid .

Det var en bombe under Genesis, da Peter Gabriel pakkede sydfrugterne i midten af 70'erne. Efterfølgende var 417 sangere til audition, men ingen fungerede som erstatning. Som nødløsning besluttede bandet at sætte trornmeslageren i front indtil en passende erstatning var fundet, - hans navn var Phil Collins.

Så gik det lidt mere smertefrit, da Mike Rutherford og Tony Banks for anden gang i karrieren skulle finde en ny frontfigur. "Hej Ray, Genesis vil gerne have, at du kommer til audition for at erstatte Phil Collins. Er du frisk?" Sådan nogenlunde lød den telefon-forespørgsel, som manager Tony Smith tilbød den intetanende Ray Wilson (eks-Stiltskin i forøret 1996. "Det var en af den slags totalt overraskende opkald, man kun får en gang i livet. Jeg var næsten færdig med et soloprojekt, så jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op. Venner og familie sagde, at det da aldrig kunne skade at prøve. Det gjorde jeg så, og efter at jeg mødte bandet, gav resten sig selv fortæller den 28-årige skotte.

Genesis er nu klar med albummet "Calling All Stations", og det er lidt af en arv, Ray Wilson er sat til at løfte. Gruppen kører på fjerde årti og har 17 album i kølvandet, der tilsammen har solgt tæt på 100 millioner kopier. Det kunne nok få de fleste til at stikke halen mellem benene, men Ray Wilson tager imod udfordringen med oprejst pande. "Selvfølgelig har jeg ikke kunnet lade være med at tænke tanken: hvad nu hvis jeg bliver den, der ødelægger Genesis. Men stemningen har været god hele vejen igennem, og de nye salgstal ser meget lovende ud, så jeg tager presset helt afslappet".

Hvordan har han det så med at skulle synge gamle hits som alle forbinder med Phil Collins eller Peter Gabriel? "Man er nødt til at give de fans, der kommer til koncerterne, noget, de kan genkende, så selvfølgelig skal vi spille meget af det gamle materiale. Jeg prøver at lære fraseringerne og herefter forme sangene til min egen måde at synge på.

"Jeg har aldrig mødt Phil Collins, men snakkede tilfældigt med ham i telefonen fra studiet. Han var meget imødekommende, ønskede mig held og lykke og sagde bare: "Just enjoy it".

På spørgsmålet om hvad Wilson kan give Genesis, som de ikke allerede har, svarer han: "Ja, hvad kan man give et band, der har solgt 100 millioner album. Måske at inddrage mere af den lyd og stil, som kendetegnede Genesis i 70'erne og starten af 80'erne. Kan jeg få nogle af de gamle fans tilbage, der faldt fra da tingene blev meget poppede, er jeg mere end tilfreds". Afsluttende giver Ray Wilson Oasis og den engelske presse et par hårde - og Lady Diana og skotsk uafhængighed et par kørlige ord med på vejen, inden afrejsen fra Hotel Kong Frederik til Stockholm.

Sidste gang Ray var i Danmark, var det i øvrigt under mindre luksuriøse omstændigheder. Ud over promotion og koncert med bandet Stiltskin for nogle år tilbage spillede han i 1990 guitar på et værtshus i Århus.

 

The Path homepage 10/97

Congrats, Genesis! They are back! Tony and Mike - and Ray - prove it worth the wait. 'Calling All Stations' is a beautiful album, and in my opinion the most consistent album since "Duke". Ray and the drumming of Nir Z and Nick D'Virgilio continues the tradition of Gabriel and Collins, respectively. 'One Man's Fool' is one of my favourites at the moment, but there are other upcoming competitors.

Se & Hør 11/97

Man kunne frygte, at Genesis ville gå fuldstændigt ned, efter at Phil Collins valgte at stoppe, men det er slet ikke tilfældet. Mike Rutherford og Tony Banks har hyret den kun 28-årige Ray Wilson i stedet, og selv om den unge herre må have rimeligt med kriller i maven med hensyn til at skulle løfte arven, tager han det hele med ophøjet ro.

"Jeg glæder mig bare enormt meget til at komme ud at spille live", siger Ray, der sammen med de to erfarne herrer var hovednavn i radioprogrammet "Med et Z”", hvor Aqua også var gæster. "Vi kender dem ikke, men har hørt "Barbie Girl". Hvem har ikke det?", spørger Genesis.

 

Ed Sander, DPRP 1998

When Phil Collins announced that he was leaving Genesis, a lot of people thought that it would be the end of the band. Great was their surprise when Tony Banks and Mike Rutherford announced that they had found a new vocalist in the person of Ray Wilson, the singer of the band Stiltskin, which had one hit with their single "Inside", after a well-known jeans manufacturer used it in one of their commercials. Isn't it ironic .... exactly the subject "I Can't Dance" was all about. People who bought Fish's Funny Farm Project, "Outpatients '93", a couple of years ago can also hear this young Ray Wilson (+/- 30 years) as the leadsinger of the band Guaranteed Pure, which contibuted a fun track called Swing Your Bag to the compilation album.

And now a new CD has been released, and if it wasn't for the vocals you wouldn't even know that Phil 'We could use some horns on that one' Collins has left. Session drummer Nir Zidkyahu sounds almost exactly like the Tambourine Maniac himself. Ray Wilson's voice is a nice, refreshing change in the sound of Genesis. It's also the only change I can detect because the overall sound of the album doesn't differ much from the "We Can't Dance" and "Invisible Touch" albums. And that's one of the weaknesses of the CD; there's nothing new. Maybe Mike and Tony liked to play it safe because people already had to get used to the new singer. Maybe they've lost the will to change directions after all these years. Anyway, there's only one track on the album which doesn't have the familiar 90’s Genesis sounds and which I probably wouldn't have recognised if they played it on the radio; "Not About Us", which Ray co-wrote.

So, what's the album like, then? Overall, it's not bad. What else would you expect? It's got some splendid tracks like the powerful and emotional title track, the beautiful ballad "Not About Us", "There Must Be Some Other Way", another song Ray co-wrote, and on which his raw vocals tell us about his origins, and the highlight of the album "The Dividing Line" (which has an incorrect track timing in the booklet).

Other parts of the album are nice as well, for instance the second half of "One Man's Fool" and the second half of "Alien Afternoon", which unfortunately also features a cheesy vocoder effect. There's even a track which could have come right from a Peter Gabriel album; "Uncertain Weather" (spot the "Mercy Street" sound-alike !). And of course it wouldn't be 90's Genesis if the album didn't have some commercial, potential singles on it; "Congo", "Shipwrecked", "If That's What You Need" (a ballad which sounds an awful lot like "Hold on my Heart") and "Small Talk". All nice as background music but generally not very interesting.

One thing that really annoyed me about the album though is the constant fading at the end of songs while the vocalist isn't finished yet. Also, the band could use a talented guitarist to do some real solos. Finally, the packaging. Although the cover is rather dull, the inside of the booklet is nice and atmospheric, with all of the lyrics. And by the way, haven't I seen those raindrops on the inside of the back insert before on a Pink Floyd album? All in all, a nice CD which won't disappoint many fans of the 80's and 90's Genesis. Collins departure did not cause a return to the old days some people might have hoped for, and it did not change the overall sound of the band either. Let's hope the next one will be a bit more daring.

4 out of 6 points.

Interview, P3 1997

"Did you ever in secret have a dream of being the lead singer of Genesis?" "No". Kort og kontant svar fra Ray Wilson, 28 år, skotte og ny sanger i Genesis. "As much as I enjoyed some of what they did, I would never had thought of being here".

"Isn't it weird to be in a band with two blokes, that released the first album before you were born?" "Yeah, quite bizarre, isn't it. It's hard to believe, now that I'm in the band. It doesn't feel that way at all. There's a certain kind of working relationship that we already have, and this has been a good start for me and the whole band."

Og Wilson har grund til at være tilfreds. At blive udvalgt til at være forsanger i et band der har solgt mange millioner af plader, alene det sidste album solgte 10 millioner.

De to gamle medlemmer af Genesis, Tony Banks og Mike Rutherford, som har været med fra starten, helt tilbage i 1967, de er også glade. For de føler at de har fundet den helt rigtige erstatning for Phil Collins. Så hvad er det ved Ray Wilson der er så godt? "The Voice, - obviously if he was a pain in the arse we would think twice, but I can see the voice work... that's really the main criteria."

Did you think of your fans when you chose Ray as the new singer? Rutherford: "No. I think it's very important that you don't think about the fans at all. You make an album, and you do everything for yourself... you have to. If you start worring about what they want, you're lost. You know what feels good inside, and that judges things. Derfor var beslutningen Banks og Rutherfords alene, - på samme måde  som dengang i 1975 da de valgte Phil Collins som ny sanger efter Peter Gabriel forlod gruppen. Men var det andre ting de lyttede efter idag end dengang? "More tapes today. A lot more tapes. We didn't hear many singers, not many names came throught when Peter left." "But I remember I read somewhere in the seventies that 400 people were going to be tested..?" "Oh yeah, but they were all pretty bad (laughing). "Did you listen to them at all?" "Yeah, but only about 10 came down... this time only four came down to audition".

“Is it possible to get used to singers leaving?” “No, you never get used to it. You get used to them staying, and then they leave. But it helps, ‘cause when Peter left everyone said we’re gonna carry on, and you know what the stages are.”

Ray Wilson skal løfte arven efter otte år med Peter Gabriel og 20 år med Phil Collins, så Ray Wilson føler et stort pres, især over for gruppens gamle og loyale fans. Wilson: "Yeah, sure, but I've always been quite confident. And I know that I can sing, - I don't need anybody to tell me that. Mike and Tony chose me for this job, and that's good enough for me. And obviously I've had some succes with Stiltskin. So I don't think the fans of Genesis will be dissapointed in me."

Nu skal de gamle sange bare læres, og Wilson er godt igang med at indøve dem. Sangen "Supper’s Ready" er indbegrebet af Genesis ifølge mange fans, og såmænd også ifølge Ray Wilson. Da pladen den stammer fra, "Foxtrot", blev udsendt i oktober 1972 var det første gang Genesis oplevede noget der bare lignede et hit. Tony Banks: "I don't think we expected particular commercial succes. We were playing live at the time, and every time we played on stage we went to the club as support act, and then we went back to the club a few weeks later as headliners, and started getting a small following in the London area. And I think we were satisfied with the way "Trespass" went 'cause it sold a 5-6000 copies and it felt really good. And then we released "Nursery Cryme" and we felt we'd gone throught a lot of changes, loosing our original guitarist and drummer, and getting Phil and Steve for the next album. We hoped for more succes for that album than we had. That was probably a setback, but the live was still going very well, and the audience had to get used to the new members. But when "Foxtrot" came out it sort of took us to the next level."

Men lad os lige skrue tiden yderligere tilbage til januar 1967 til kostskolen Charterhouse hvor gruppen begyndte at skrive en let, meget iørefaldende ukompliceret pop-musik. Tony Banks: "When we did the "From Genesis To Revelatioin" album we had no real intention to be a group. The idea was to write songs, and we would have other people to record it. So obviously we were writing in styles that fitted other people, just to get a song recorded. We had all sorts of people in our brain that we wished for to record our songs, like Alan Price. But there was nobody who would do them, so we ended up recording them for ourselves. And then afterwards we decided that if wanna be a group, we would start writing material that we really felt part of. We always felt that pop music were misiing something, and that was the extended songs, - you could do more things with longer songs. And that's what we wanted to get into, trying to make a more complex music. It sort of came together for a song like "Stagnation", which we felt was the strongest song on the album "Trespass", where the four of us were combined. It was those group compositions, like "The Musical Box" and "Supper's Ready" that was actually the strongest pieces we did. We always had individual pieces as well as songs written in partnership, but we decided to only play the songs written in partnership, as we felt they were the strongest."

"The Musical Box" fra pladen "Nursery Cryme" står som en af gruppens helt centrale sange. Blandingen af en storslået musik og surrealistisk poesi var synonym med Genesis dengang Peter Gabriel var sanger og gruppens tekstforfatter. I sangen befinder vi os i det forrige århundredes pænere borgerskab. Vi møder den 8-årige dreng Henry der er ude at spille crocket med sin jævnaldrende veninde Synthia. Hun svinger pludselig sin crocketkølle, og ved et uheld rammer hun hans hoved så det ryger af. Tiden går, og en dag finder hun hans spilledåse, "The Musical Box". Hun åbner den, og op af den stiger Henry. I løbet af sekunder forvandles den 8-årige dreng til en gammel skægget mand, med et langt livs uforløst begær. Synthia, der stadig blot er et barn, bliver forskrækket over den forvandling der udspiller sig foran hende. Og selvfølgelig kan hun heller ikke imødekomme hans lyst og begær.

Den slags sange skrev Peter Gabriel. Han var både visionær og dramatisk. Det naturlige midtpunkt i gruppen. Lige indtil han en dag i 1974 fortalte de andre at han havde fået nok. At han ville forlade Genesis. Men det var ikke nogen overraskelse for Tony Banks. "No, he thought of allready left in the middle of the making of "The Lamb Lies Down on Broadway". I think he wanted to be in a situation where he certainly could write lyrics, and preferably wirte music. With "The Lamb", 'cause it was his story, he certainly write most of the lyrics for that one. But he knew that he wouldn't be able to do that again, as the rest of the group alse wanted to be in on the writing. He was the one person that could go on doing something like that on his own, beause he had a name outside of the group. In many ways he was always bigger than the group . So it wasn't surprising, but it was very sad, and something that had to happen, and it was the write thing.

I remember that the release of "A Trick of The Tail" wasn't that different from the Gabriel albums. Banks: "I don't see no reason why it should be. We were a five piece writing band, and turned into a four-piece writing band, with four of the same people. Particularily on "The Lamb" musical-wise, Peter's contribution were less. He spend much time on the lyrics, and the rest of us spend the time to write songs to fit in with those lyrics, and we were doing it on our own anyhow. And things came from anywhere, so it's really not that surprising. People that thought that Peter were an incredible important part of the band were not all wrong, at least he was not as important as they thought. And when it went so smoothly after he left, it took a lot of them as a surprise. We were lucky in a way."

"For a lot of people Phil's voice was slightly leighter, and therefore some found in easier and some more difficult. When Phil took over we wrote songs for him, and felt this was great, and perhaps his voice was the reason we got more succesfull." Man kan også sige at med Peter Gabriel's afgang forsvandt det mere mystiske, og Genesis blev mere alment tilgængelig.

Tony Banks. "We felt that when we'd written "Follow You Follow Me" we really felt that we'd written a hit. Once you'd opened the door for that it was easier to do it. The next album, "Duke", wasn't particularily poppy, it had a few songs that were single succeses, and and at the at stage it were big succeses. I think Phil was growing in confidence as well, so he could get into two solo songs on that album. I still think that "Duke" would be the last of what you'd call the first years of songs. It's my favourite album, as it's got a lot of great moments."

Faktum er at gruppen siden "Follow You Follow Me" har gruppen haft en lang række af hits op gennem firserne og ind i 90'erne, hvor gruppen med deres forrige album, "We Can't Dance" har haft hits som aldrig før.

I begyndelsen af 1996 havde forsanger Phil Collins fået nok. Han ville hellere arbejde som solist, og sagde farvel til to af sine gamle venner og et af verdens mest populære bands. Men for Tony og Mike var det som om historien gentog sig, Men der var dog en forskel. Rutherford: "The biggest difference was that when Peter left, Phil was allready part of the band. The other difference is that when Phil started as a singer he was a drummer, but Ray is a singer allready." Fælles er det at hverken dengang eller nu kom det som en overraskelse, og de har da også talt om at opløse Genesis. Rutherford: "We think about it, and talk about it, even when no one leaves. We said "Let's write some new music and see how we feel about it", and... we were hooked."

"And you have another outlet for your music in Mike & The Mechanics. It must had been an easier thing to just having said "Let's call it a day?" Rutherford: "Yeah, that definitely crossed my mind, and I've discussed it with my manager, but I enjoy writing with Tony. We have a sound that is very much part of Genesis. I like variaty too... I like going from one to the other.

The writing with Tony came easily, and it didn't take forever to find Ray. That was pretty easy, compared to what it could had been like".

Sangene på det nye Genesis album er som på de fleste Genesis album godt håndværk. Der er en tendens til at sangene er blevet længere, med størrre instrumentale passager, og det svarer nogenlunde til hvordan de lød i slutningen af 70'erne, før der gik totalt pop i den. Det er ikke noget de har snakket om. Rutherford: "We can't have a plan. What comes out comes out. It's nice sometimes to just do what we do best, specially Tony and I, the longer more complicated songs. There isn't so much out there at the moment." "But was it difficult for you and Tony to get these ideas through when Phil was in the band?" Rutherford: "There are always long songs anyway, like "Driving The Last Spike", "Domino" and "Home By The Sea". The change is more perception. The single is so high profile now. When I think of the last album I think of the single "I Can't Dance", and not the song "Driving The Last Spike". It's 10 minutes long, and that's the way it works. On this album there are less short songs. That's good... it wasn't a frustration we were trying to do. But when someone like Phil leaves something new happens, and that's good.

"Calling All Stations" er titelnummeret på det første album med Ray Wilson som forsanger. Omkring årsskiftet 1997/98 skal de ud at spille sangene live, og selvfølgelig er Danmark med i planerne, for ved siden af Italien, og især Tyskland, er vi et af de lande hvor gruppen klarer sig bedst. Og netop live-situationen er den som Wilson er mest utryg ved. "I think the most difficult thing is going to be on tour, physically. It's really quite demanding. We're doing smaller shows, and compared to arenas and stadiums you have to do more of them to pay for it. You know it's going to be very demanding for the voice, and a lot of Phil's vocal lenghts is higher than I would naturally sing, so we're making some adjustments on that as well. So it will be demanding, but it's going well. I'm pleased with the progress."

Til startsiden